2023.03.24-én a 9 gazda, 10 A technikus, a 10.ep panziós és a 13 T technikus osztályok Rétimajorban egy multifunkciós tógazdaságnál voltak üzemlátogatáson.
2023.03.24-én a 9 gazda, 10 A technikus, a 10.ep panziós és a 13 T technikus osztályok Rétimajorban egy multifunkciós tógazdaságnál voltak üzemlátogatáson.
Iskolánk tanulói ízelítőt kaptak abból, hogy hogyan lehet egy jól kialakított rendszert összehangoltan működtetni. A Zrt több, mint 20 éve alakult, első sorban a halászatra, halivadék szaporítására. Az ebből származó jövedelmet visszaforgatva mára egy turisztikával, vendéglátással egybekötött komplexummá fejlesztették. Fő bevételi forrásuk ma is a halászat. Az 1200 hektáron folytatott termelésben éves szinten 1500 tonnát meghaladó halat és ivadékot értékesítenek. Látogatásunkkor a szaporító-telepet is készséggel megmutatták. Itt a gyerekek megtudták, hogy erre azért van szükség, mert a természetben csak 1-2% az ivadékok túlélési aránya, ám a szaporított, nevelt állomány 80%-os szaporulatot jelent. A telepen az összes hazai halfajt mesterségesen szaporítják. A lefejt, megtermékenyített ikrák (kb. 1,5 millió db) vízáramban 10 nap alatt kelnek ki. Ekkor az ikraburokból „kiáztatják” az élő halakat, majd medencékbe kerülnek, ahol 3 cm-es korukig vannak.( Most éppen csukák voltak a medencében.) Ekkora méretnél már értékesítik, illetve a saját tavakba áttelepítik őket. A kishalak 3 nyaras korukra érik el az étkezési célra való értékesítési nagyságot. Megtudtuk, hogy bár kb. 6 kg lett az éves hazai halfogyasztás, ami az öt évvel ezelőtti adat majd kétszerese, ám ez még mindig nagyon kevés a többi húsféléhez képest.
Ezt az édesvízi halfogyasztást szerette volna a vállalkozás kicsit népszerűsíteni azzal, hogy a területen panziót, Halászcsárdát, borospincét és az ország egyetlen halászati múzeumát hozta létre Lévai Ferenc. Mára rendezvényeknek, horgászversenyeknek, osztálykirándulásoknak és nyári táboroknak is otthont ad a komplexum. A horgászás, sportolási lehetőségek mellett csak sétálni is lehet a különféle vízi madarak között a tavak partján.
A panziós tanulóink betekintést kaptak abba, hogy hogyan kell egy többféle szálláslehetőséget kínáló turisztikai részt üzemeltetni. Kíváncsiak voltak arra, hogy hogyan tudják megoldani a teljes szezonos nyitva tartást? Mennyiben változott a rezsiköltség emelkedése miatt az ár? Van-e az apartmanos elhelyezésnél lehetőség a főzésre? Rentábilis-e a napelempark a területen? Jelentős-e a téli vendégek létszáma?
A kíváncsi gyereksereget a nap végén harcsaburgerrel és halászlé ebéddel várták az étterem dolgozói.
Nagyon szépen köszönjük Lévai Ferenc tulajdonosnak a lehetőséget, hogy megnézhettük HALORSZÁGOT!
Sitkei Juditnak és Bakó Jánosnak pedig azt a szeretetteljes idegenvezetést, és nagyon finom ételt, amit ezen a napon kaptunk!
Nyuliné Aradi Katalin
Szervező